11.15.2016

How To Use 'BAH'

Is that how you use Sabahan's 'bah'? No.

The 'bah' I'm going to talk about is not the big ship 'bah'. It's the famous Sabahan's 'bah'. A lot of non Sabahans are mis-using it (lol). You don't use 'bah' in every sentence, but yes it is used in a lot type of sentences for a certain reason. See, we don't just put 'bah' in everything.

A lot of people that think 'bah' is put in the end of every sentences, but it's actually not. You can't put 'bah' in the end of questions or ayat penyata all of sudden.

Some situations that use bah are:


#1:

"Saya kasi tapau kau nasi lemak ah?"
(Saya tapaukan awak nasi lemak eh?)

"Bah."
(Baiklah/ok)

#2:

*Ali sedang mengacau buku Bakar.*

Bakar: Jangan bah kacau buku saya!
(Jangan lah kacau buku saya!)

#3:

"Kenapa bah kau lambat betul sampai?"
(Kenapa kau lambat sangat sampai?)

"Jalan jammed bah."
(Jalan jammed lah.)

#4:

Cikgu: Bah, siapa yang berani jawab ni soalan, cikgu bagi gula-gula.
(Baiklah, siapa yang berani jawab soalan ni, cikgu bagi gula-gula.)

#5:

"Betul bah kau kasi benar saya guna laptop kau?"
(Betul ke ni kau benarkan aku pinjam laptop kau?)

"Iya, betul bah."
(Ya, betul lah.)

#6:

"Boleh kah saya pinjam pemadam kau?"
(Boleh tak aku pinjam pemadam kau?)

"Boleh bah kalau kau."
(Boleh je kalau kau.)


To conclude, 'bah' is used untuk:
-menggantikan baiklah/ok
-sebagai menguatkan pernyataan
-di permulaan ayat

And, don't use 'bah' in the end question sentences unnecessarily. Contohnya, "apa khabar bah?", "siapa nama kau bah?". The misuses of 'bah' really sounds weird. Just imagine you use 'okay' in every sentences.

"Apa khabar ok?"

"Siapa nama kau ok?"

"Kau nak makan nasi lemak tak ok?"

Weird, right? That's how it feels when people use 'bah' in wrong sentences (kinda). But it's okay if you used it in a wrong way, at least you tried.

That's all for today.

Love,
the-hungry-girl. xoxoxoxo

7 comments

  1. hahaha..tutorial yang sangat awsome!! Betul bah semua tu..kalau x tau tempat guna partikel 'bah' bagus janganlah...ganjil dan lucu ..selain rasa telinga berbuluuu jak dengar..kankankan.. Tahniah buat penulis blog ini yang berjaya mengupas konteks penggunaan 'bah' di kalangan Sabahan..

    ReplyDelete
  2. Haha. Mmg lucu bila guna bah x tntu psl. Great tutorial!

    ReplyDelete
  3. Nice one! haha. its actually a bit irritating if someone misused it. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! At first memang lawak kalau dengar but it gets really irritating when it's too much haha

      Delete
  4. haha. serius baru tahu. ingatkan every sentence kene letak.

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Nabila's. Design by FCD.